Jak v létě pečovat o různé typy pleti?

Správná letní péče vám pomůže udržet pokožku zdravou, ať už je vaše pleť suchá, citlivá či mastná. Poradíme vám, jaké vybrat produkty pro váš typ pleti.

Péče o pleť v létě: Jak se starat o mastnou, suchou či citlivou pokožku?

Letní měsíce jsou plné pohody, dovolených, odpočinku, outdoorových aktivit i vodních radovánek. Pro vaši pokožku ale může být toto období náročné, ať už máte pleť mastnou, suchou či citlivou. Dáme vám tipy, na co nezapomínat při skin-care rutině u různých typů pokožky a jaké produkty vám pomohou během léta zachovat krásu a zdravý vzhled.

Suchá pleť v létě: Hydratace hraje prim

Suchá pleť produkuje méně kožního mazu než pleť normální, proto může být drsnější, napjatá a má matný vzhled. Chybí jí dostatek lipidů potřebných k udržení vlhkosti, proto vyžaduje každodenní hydrataci. Obzvláště v létě, kdy je vystavena vlivům způsobujícím její nadměrné vysoušení.

Návštěva bazénu, působení slunečních paprsků, slaná voda v moři, ale i větráky a klimatizace – to vše přispívá k dehydrataci pokožky a chybějící vláhu je potřeba doplnit. Navíc je velmi důležité podpořit ochrannou lipidovou bariéru, aby se voda nevytrácela a zůstávala uzamknutá uvnitř. Zachovat funkci bariéry pomáhá například vitamín B3, omega kyseliny 3, 6 a 9 a další účinné složky.

5 kroků, jak na hydrataci suché pokožky:

  1. Čištění: Používejte jemné čisticí přípravky, které nevysušují pokožku. Vyhněte se obyčejným mýdlům.
  2. Hydratace: Volte bohaté hydratační krémy s obsahem kyseliny hyaluronové či olejů, které posilují bariéru pokožky. Používejte také hydratační séra, jež obsahují koncentrované složky.
  3. Sluneční ochrana: Suchá pleť je často citlivější na slunce, proto je důležité používat krémy s vyšším SPF (nejméně 30) a obsahem hydratačních složek.
  4. Péče o pleť na noc: Během noci aplikujte výživné noční krémy nebo oleje, které pomáhají obnovit a hydratovat pokožku.
  5. Dopřejte pleti intenzivní hydratační masku: Jednou až dvakrát týdně hydratujte pleť hloubkově za pomoci masky.

Naše tipy na produkty pro suchou pleť:

Výživná rehydratační maska pro suchou pokožku Lancer

Intenzivní hydratační maska Lancer Nourish Rehydration Mask obsahuje účinné látky vitamín B3, biopeptid, aquaxyl a pentavitin. Díky jejich kombinaci poskytuje hloubkovou hydrataci a oživuje mdlou, dehydratovanou a stresem ovlivněnou pleť. Nechte působit 15–20 minut a setřete ubrouskem, anebo pro intenzivnější hydrataci nechte působit přes noc.

Intenzivní gelová maska Perricone MD

Chladivá maska poskytující okamžitou intenzivní hydrataci je na léto ideální. Má příjemnou gelovou konzistenci a obsahuje fosfolipidy a omega kyseliny 3, 6 a 9 pro posílení ochranné bariéry i peptidy bojující proti úbytku kolagenu. Stačí nechat působit 10–15 minut a poté opláchnout teplou vodou.

Ochranný krém se švestkovým olejem Le Prunier s SPF 31

Výrobky značky Le Prunier využívají blahodárných účinků švestkového oleje, který je bohatý na antioxidanty a chrání před volnými radikály. Krém navíc obsahuje hydratační extrakt Zonaria Tournefortii. Oxid zinečnatý se postará o minerální SPF ochranu před škodlivým UV zářením.

 

Citlivá pleť v létě

Citlivá pleť je náchylná k podráždění, zvláště během horkých letních dní. Tato pokožka má sklony k ekzémům a lupénce, může svědit a být zarudlá. Každodenní péče musí být proto jemná a šetrná a obsahovat vyživující složky. Zejména v létě se vyhněte těžkým mastným krémům, ale raději volte přípravky, které jsou lehké a snadno se vstřebávají.

Vhodné jsou zejména hypoalergenní produkty se zklidňujícími přírodními složkami, jako je bambucké máslo (intenzivně hydratuje, působí antibakteriálně a protizánětlivě), niacinamid (hojí, zklidňuje a vyhlazuje), skvalan (změkčuje), aloe vera či CBD.

5 kroků, jak na letní péči o citlivou pokožku:

  1. Velmi jemné čištění: Je důležité, aby byla pokožka důkladně vyčištěna a tím se minimalizovalo riziko infekce. Nesprávné mýdlo či čistící prostředek ale může příznaky ekzému zesílit. Vhodnější jsou nepěnivé prostředky, které neobsahují chemická pěnidla jako je SLS (sodium lauryl sulfate).
  2. Hypoalergenní přípravky bez parfemace: Parfemace může být alergenem, který může vyvolat příznaky suché pokožky. Hledejte výrobky, které byly klinicky testovány a schváleny dermatology.
  3. Hydratace: Hydratace je klíčová i pro citlivou pokožku, která potřebuje vlhkost, aby byla pružnější a vláčnější. Volte hypoalergenní hydratační krémy se zklidňujícími složkami.
  4. Sluneční ochrana: Používejte opalovací krémy s minerálními filtry (oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý), které jsou méně dráždivé než chemické filtry.
  5. Méně je více: Raději volte víceúčelové produkty, než abyste na sebe vrstvili příliš mnoho přípravků. Nový přípravek nejprve vždy vyzkoušejte na menší ploše, abyste zjistili, jak bude pokožka reagovat.

 

Naše tipy na produkty pro citlivou pleť:

Zklidňující a hydratační sérum pro citlivou pokožku Lancer

Sérum pro citlivou pokožku obsahuje kyselinu hyaluronovou a vysoce účinné rostlinné látky, zen peptidy, výtažky z rozmarýnu, medu, kamélie a aloe. Díky těmto účinným látkám zklidňuje pleť a redukuje zarudnutí. Pokožka zůstává zářivá a regenerovaná. Sérum je bez parabenů, sulfátů, ftalátů a syntetické vůně.

Královské pečující pleťové sérum Omorovicza

Díky obsahu středomořských mikrořas, které působí podobně jako retinol, dokáže redukovat vrásky a viditelně vypínat pleť, aniž by docházelo k podráždění. Je proto vhodný i pro citlivou pokožku. Léčivý koncentrát Healing Concentrate výrazně zlepšuje hydrataci, pevnost a pružnost pleti.

Hyaluronové pleťové sérum Pestle & Mortar

Sérum s kyselinou hyaluronovou o různých molekulových hmotnostech okamžitě hydratuje všechny vrstvy pleti. Aloe vera zajišťuje zklidnění a působí protizánětlivě, okurkový extrakt regeneruje poškozenou pokožku. Sérum se lehce roztírá, rychle vstřebává a nezanechává lepkavý či štiplavý pocit. Neobsahuje parabeny, minerální oleje, sulfáty, silikony, propylenglykol ani syntetické parfemace.

 

Mastná pleť v létě: Vsaďte na nekomedogenní přípravky 

Mastná pleť je způsobena nadměrnou produkcí kožního mazu, která může být dána geneticky, vliv mohou mít také hormonální změny, stres i nevhodná strava. Často se objevují i rozšířené viditelné póry a komedony, tedy černé tečky vyskytující se nejčastěji na nose nebo v jeho okolí. U tohoto typu pleti je také zvýšené riziko vzniku akné. V horkých letních dnech se produkce kožního mazu ještě zvyšuje a některé opalovací krémy mohou navíc póry více ucpávat.

Nekomedogenní kosmetika

Pokud vás trápí mastná pleť, je velice důležité nechat pleť „dýchat“ a zbytečně ji nezatěžovat – proto vsaďte na nekomedogenní kosmetiku, tedy takovou, která neucpává póry (nevytváří komedony, tedy zmíněné černé tečky) a nezpůsobuje jejich rozšiřování.

Setkat se můžete s pětiškálovou stupnicí, která určuje míru komedogenity: od stupně 5, což jsou vysoce komedogenní látky (tedy ucpávající póry), až po stupeň 0, kterým se označují nekomedogenní látky (neucpávají póry). Například o olejích můžete slýchat, že jsou komedogenní, ale nemusí to být vždy pravda – záleží totiž na tom, o jaký olej se jedná.

Póry ucpává kupříkladu olej z pšeničných klíčků, olivový, lněný či kokosový olej. Komedogenní je například také již zmíněné pěnidlo SLS (sodium lauryl sulfate), kterému byste se měli vyhnout. Naopak konopný či arganový olej nebo bambucké máslo mají velmi nízký stupeň komedogenity a jsou tedy vhodné i pro mastnou pleť. Pečlivě proto čtěte složení produktů.

5 kroků, jak na letní péči o mastnou pokožku:

  1. Čištění: Pravidelné čištění pleti dvakrát denně je základem pro boj s mastnou pletí, jelikož pokožku zbavíte kožního mazu a odumřelých kožních buněk. Vyzkoušejte přípravky s obsahem AHA či BHA kyselin, jež podporují exfoliaci. Vyhýbejte se produktům s alkoholem, který může pleť podráždit a způsobit zvýšenou produkci mazu.
  2. Tonikum: Na dočištění můžete použít tonikum, které pokožku jemně čistí od odumřelých buněk a přebytečné mastnoty. Redukuje zvětšené póry, černé tečky a nadměrný lesk. Stačí po vyčištění pleti navlhčit odličovací tampon tonikem a nanést na vyčištěnou pleť. Neoplachuje se.
  3. Hydratace: Je pouhým mýtem, že mastná pleť nepotřebuje hydrataci! Volte ale lehké, nemastné hydratační krémy nebo séra, která nezanechávají pleť mastnou.
  4. Sluneční ochrana: I mastná pleť potřebuje chránit před UV zářením. Používejte ale opalovací krémy s lehkou konzistencí a nekomedogenními složkami, které neucpávají póry.
  5. Pravidelná exfoliace: Pomocí jemných exfoliantů odstraňujte odumřelé buňky a předcházejte ucpávání pórů.

 

Naše tipy na produkty pro mastnou pleť:

Čisticí pěna na obličej pro mastnou pleť Omorovicza

Pěna Omorovicza Cleansing Foam jemně, ale důkladně zbaví pleť nečistot a make-upu. Díky glukonátu měďnatému stahuje póry a reguluje tvorbu kožního mazu. Obsahuje patentovaný Healing Concentrate™, který zanechává pokožku pevnější, pružnější a mladistvější.

Intenzivní bezoplachové tonikum pro vyhlazení pórů Perricone MD

Tonikum No:Rinse Intensive Pore Minimizing Toner dokonale čistí pokožku od odumřelých buněk, přebytečné mastnoty a viditelně minimalizuje rozšířené póry. Díky kombinaci DMAE, kyseliny salicylové a komplexu mědi bude pleť čistá, sjednocená a matná.

Harmonizační pleťová mlha Pestle & Mortar

Harmonizační pleťová mlha Balance Spritz kombinuje irský hořčík, který podporuje hydrataci a zabraňuje nadměrné produkci kožního mazu a aminokyseliny, jež napomáhají udržovat hydrataci v pokožce a tím zlepšují její pružnost, tón i texturu. Dále obsahuje přírodní extrakty, díky nimž bude pleť revitalizovaná, zklidněná a chráněná.  

 

Letní „Must have“: Co vám nesmí chybět v kosmetické taštičce na dovolené?

Ať už máte jakýkoliv typ pleti, mějte vždy po ruce malé balení kvalitního krému s SPF ochranou, protože je potřeba „ochranný štít“ proti slunci obnovovat i v průběhu dne. A pro osvěžení v horkých dnech vsaďte na pleťovou mlhu.

Osvěžující mlha na obličej

Zažijte v parných dnech osvěžení a dopřejte své pleti extra dávku hydratace! Stačí zavřít oči a nastříkat harmonizační pleťovou mlhu na vyprahlou kůži.

Náš tip:

Osvěžující mlha na obličej Omorovicza Queen of Hungary Mist

Poskytuje osvěžení a hydrataci, kdykoliv to potřebujete. Obsahuje vodu z květů pomerančovníku, růže a šalvěje, jablečný pektin pro dlouhotrvající hydrataci a patentovaný Healing Concentrate™ společnosti Omorovicza.

 

Krém s SPF: Chraňte pleť před UVA i UVB paprsky!

Zejména pokud se chystáte na dovolenou k moři nebo do vysokohorských oblastí, kde je sluneční záření intenzivnější, nezapomeňte si s sebou přibalit i pleťový krém s vysokým ochranným faktorem. Ideální je širokospektrální ochrana s SPF 50 PA+++, která vytváří na pleti štít proti UVA a UVB paprskům.

Náš tip:

Hydratační a rozjasňující pleťový krém s SPF 50 Pestle & Mortar

Inovativní kombinace opalovacího krému, primeru a rozjasňovače chrání před UV paprsky i modrým světlem z digitálních zařízení. Přípravek obsahuje indický angrešt a pokročilé enzymy, díky kterým aktivně regeneruje buňky a zároveň redukuje hyperpigmentaci a poškození pleti.